Wandel vakantie Azoren

Als er iets is waar een vakantie naar de Azoren perfect voor is, dan is het wel wandelen. Voor de liefhebbers van wandelen en hiken valt er hier een hoop moois te beleven. Boek daarom zo snel mogelijk jouw wandelvakantie naar de Azoren. Dit is een eilandengroep. Op meerdere eilanden van deze archipel kan fantastisch gewandeld worden. Je hebt meerdere mogelijkheden, waarbij je opties hebt voor wandelaars van verschillende niveaus. Van kortere routes tot aan lange wandelroutes die meerdere uren kunnen duren, de mogelijkheden op de Azoren zijn enorm.

azoren kust

Last Minute

Last minute naar de Azoren? Grijp je kans! Ervaar spontaan de betoverende eilanden, hun vulkanische schoonheid en de rust van de Atlantische Oceaan. Ultieme ontspanning wacht op deze onverwachte uitjes.
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €718,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €585,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €650,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €554,-
azoren kust

Eilandhoppen

Eilandhoppen op de Azoren betekent pure magie ervaren. Van het ene unieke eiland naar het andere, elk met zijn eigen charme. Ontdek verborgen paradijzen, vulkanische landschappen en de rijke Atlantische cultuur!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €522,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €642,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €391,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €837,-
azoren meer
Fly & Drive vakanties op de Azoren bieden avonturiers een unieke combinatie: ongerepte natuur verkennen per auto na een comfortabele vlucht. Ontdek vulkanische wonderen en verborgen stranden op je eigen tempo!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €592,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €692,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €467,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €673,-

Wandelen op de Azoren

De Azoren, een archipel midden in de Atlantische Oceaan, zijn een paradijs voor wandelliefhebbers. Deze eilanden, begiftigd met adembenemende landschappen variërend van weelderige groene valleien, mystieke vulkanische kraters, tot betoverende watervallen, bieden een uniek decor voor een onvergetelijke wandelvakantie. Elk eiland heeft zijn eigen karakter en geheimen die te voet ontdekt kunnen worden. Wandelpaden zijn er in overvloed en variëren in moeilijkheidsgraad, zodat zowel beginnende als ervaren wandelaars hun hart kunnen ophalen. Tijdens je tochten word je getrakteerd op panoramische uitzichten over de oceaan, terwijl je de rijke flora en fauna van de regio kunt bewonderen. Het geluid van vogelzang begeleidt je stappen en de frisse zeelucht verfrist de geest. Bovendien zijn de paden goed gemarkeerd en onderhouden, wat de ervaring nog aangenamer maakt. Een wandelvakantie op de Azoren is een reis van ontdekking, reflectie en een diepe verbinding met de natuur.

Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren
Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren

Beste wandel plekken op de Azoren

Er zijn meerdere redenen waarom een wandelvakantie naar de Azoren de moeite waard is. Ten eerste zijn dit eilanden vol indrukwekkende natuur. De landschappen zijn groen en bergachtig. Daarnaast zijn er de vele gekleurde bloemen die van het voor- tot het najaar in bloei staan, bijvoorbeeld blauwe hortensia’s. De Azoren bestaat uit diverse vulkaaneilanden. Deze vulkanen zijn niet alleen indrukwekkend, maar ze worden vaak ook omgeven door enorme kratermeren. Bovendien kun je via het wandelen hoge punten bereiken waarop het uitzicht onvergetelijk is. Ook zijn de Azoren nog niet ontdekt door het massatoerisme. Je kunt hier dus ook rustig wandelen zonder al te veel toeristen tegen te komen onderweg. Hieronder zetten we nog een aantal opties voor je op een rij.

São Miguel

São Miguel, het grootste eiland van de Azoren, is vaak omschreven als het ‘Groene Eiland’ en biedt wandelaars een onvergetelijke mix van natuurlijke schoonheid. Dit vulkanische paradijs is een smeltkroes van kratermeren, thermale bronnen, dichte bossen en indrukwekkende kustlijnen. Wandelen hier betekent het verkennen van paden die door eeuwenoude landschappen slingeren. De Sete Cidades, een gebied met twee schitterende meren naast elkaar in een massieve vulkaankrater, biedt routes met panoramische uitzichten die je adem zullen benemen. Dan is er de Furnas-vallei, waar je kunt wandelen tussen borrelende geothermische bronnen en weelderige tuinen. De kustpaden van São Miguel, zoals die rond het Nordeste-gebied, bieden uitzichten op kliffen, watervallen en de eindeloze Atlantische Oceaan. Terwijl je wandelt, wordt de lucht gevuld met het geluid van vogelzang en het aroma van bloeiende azalea’s en hortensia’s. Wandelen op São Miguel is een verkwikkende ervaring voor de ziel en een feest voor de zintuigen.

sao-miguel-eiland

São Jorge

São Jorge, een langgerekt eiland van de Azoren, staat bekend om zijn unieke topografie van scherpe ruggen en diepe valleien, genaamd “fajãs”. Deze fajãs, gevormd door historische aardverschuivingen of lavastromen, bieden wandelaars een uitzonderlijke gelegenheid om zowel de kust- als berglandschappen te verkennen. Een wandeltocht op São Jorge is als een reis door een wereld van contrasten. Van de hoge pieken met adembenemende uitzichten op naburige eilanden zoals Pico en Faial, tot de rustige, vruchtbare fajãs waar kleine gehuchten en koffieplantages zich nestelen. De paden leiden door dichte, geurige laurierbossen, langs sprankelende watervallen en naar heldere natuurlijke zwembaden. Het eiland, met zijn rijke biodiversiteit, is ook een toevluchtsoord voor zeldzame vogelsoorten, wat het tot een droom maakt voor natuurliefhebbers. Wandelen op São Jorge is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een diepe duik in de natuurlijke en culturele rijkdom van de Azoren.

sao-jorge-azoren

Pico

Pico, beroemd om zijn majestueuze vulkaan die uit de Atlantische Oceaan oprijst, is een must-visit voor elke wandelliefhebber die de Azoren bezoekt. Dit eiland combineert ruige berglandschappen met mysterieuze lavatunnels en biedt wandelroutes die zowel uitdaging als betovering brengen. De beklimming van Mount Pico, de hoogste berg van Portugal, is voor velen een hoogtepunt. Terwijl je de zwarte vulkanische rotsen trotseert, onthult elke hoogtemeter een steeds veranderend panorama van naburige eilanden en het glinsterende blauw van de oceaan. Maar Pico is niet alleen zijn berg. Langs de kustlijn ontdek je “mistérios”, gebieden bedekt met geharde lava van eerdere uitbarstingen, die nu dienen als wandelpaden door een maanachtig landschap. Ondergronds nodigen de Gruta das Torres uit om de grootste lavatunnels van de Azoren te verkennen. Wandelen op Pico is een avontuurlijke mix van aardse kracht en natuurlijke schoonheid, een ervaring die je nog lang zal bijblijven.

pico-azoren

Terceira

Terceira, vaak beschreven als het “Eiland van de Eeuwige Lente”, is een wandelparadijs met een rijke geschiedenis en een levendige natuur. Als je op Terceira wandelt, stap je in een verhaal dat zowel geologisch als cultureel boeiend is. De mistige bossen, lavatunnels en groene weilanden nodigen uit tot verkenning. Begin met de “Misterios Negros” route, die je door een uniek landschap van donkere lavaformaties en inheemse vegetatie leidt. De kustlijn van Terceira, met zijn dramatische kliffen en uitzicht op de azuurblauwe oceaan, biedt paden die de zoute zeelucht en het geluid van brekende golven combineren. In het binnenland kun je door historische dorpjes wandelen, waar traditionele festiviteiten en veehouderij nog steeds deel uitmaken van het dagelijks leven. En dan zijn er nog de mysterieuze “Algar do Carvão”, een bezoekbare vulkanische schoorsteen. Wandelen op Terceira is een duik nemen in een wereld waar natuur en traditie hand in hand gaan.

terceira-azoren

Bekijk alle vakanties naar de Azoren bij:

Wandel excursie op de Azoren

Natuurlijk kun je zelf op ontdekking gaan. Er zijn vele wandelroutes die je kunt volgen. Toch kan het leuk zijn om deel te nemen aan een wandel excursie op de Azoren. Onder begeleiding van een gids, die heel bekend is met de omgeving, ontdek je een eiland. Je hoort allerlei interessante info en weetjes. Op sommige plekken, vooral als je hogere hoogtes wilt ontdekken, is een gids verplicht. Bovendien voorkomt een gids dat je ooit verdwaalt. Er worden veel wandel excursies georganiseerd op deze eilanden. 

walvisspotten azoren

Eiland Terceira: wandelpad Mistérios Negros

Vanaf €35,-

Vanuit je hotel in Angra do Heroismo vertrek je naar Terceira’s natuurpark. Bewandel een uitdagende 5 km lange route langs Lagoa do Negro en mystieke plekken vol endemische bomen en meren, waaronder Lagoinha do Vale Fundo. Ontdek vulkanische formaties en de oorsprong van “Misterios Negros” alvorens terug te keren.

dolfijnen spotten azoren

São Miguel: tweedaagse sightseeingtour inclusief lunch

Vanaf €135,-

De meerdaagse tour op São Miguel verkent zowel de westelijke als de oostelijke hoogtepunten. Westelijk: Van Ponta Delgada’s ananasplantage, via Sete Cidades’ kleurrijke lagunes, naar de Fogo-vulkaan. Oostelijk: Begin bij Vila Franca do Campo, ervaar Furnas’ vulkanische wonderen en beëindig met Nordeste’s natuurpark en theeplantage.

dolfijen spotten azoren

Sete Cidades - Tour van een halve dag

Vanaf €45,-

Ontdek de hoogtepunten van São Miguel met onze intieme busjestour voor maximaal 8 personen. We beginnen om 09:00 uur en bezoeken plaatsen zoals de ananasplantage, Pico do Carvão, Lagoa do Canário, en eindigen in Sete Cidades. Comfort, gemak en indrukwekkende uitzichten gegarandeerd. Terugkeer naar Ponta Delgada inbegrepen.

walvisspotten azoren

Terceira: schilderachtige wandeltocht over eilandpaden met transfer

Vanaf €39,-

De gids haalt reizigers op bij hun verblijf en leidt hen naar een keuze uit zeven unieke wandelroutes op Terceira, variërend van vulkanische paden tot historische vestingwerken. Elke route biedt een specifieke ervaring van natuurlijke schoonheid en culturele rijkdom. Na de wandeling worden reizigers teruggebracht naar hun accommodatie.

dolfijnen spotten azoren

Sete Cidades: begeleide e-bike fietstocht

Vanaf €65,-

Na een korte veiligheidsbriefing over de e-bike start onze tour over de brug tussen de blauwe en groene meren. We verkennen de Baía do Silencio, Lagoa de Santiago, en bereiken het uitkijkpunt van Vista do Rei. De route gaat verder door Sete Cidades en eindigt bij het beginpunt. Minimale hoogte: 1.50m.

dolfijen spotten azoren

Eiland Terceira: wandelpad Rocha do Chambre

Vanaf €35,-

Vanuit je hotel vertrekken we naar Biscoitos voor een middelzware wandeling van 8,8 km. Je verkent Terceira’s hart, klimt tot 700 meter voor uitzicht op Rocha do Chambre, observeert endemische flora en lokale landbouw. Tour duurt 3-4 uur; we eindigen bij je hotel.

Wandelen bij Lagoa do Fogo

We vertelden je hierboven al dat vulkanen vaak omgeven worden door indrukwekkende kratermeren. Zo ook op het grootste eiland van de Azoren: São Miguel. Hier vind je het kratermeer Lagoa do Fogo. Dit kratermeer bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door een brug. Op deze plek kun je meerdere wandelroutes nemen om dit kratermeer te ontdekken. Al binnen een half uur ben je bij het meer vanaf de parkeerplaats (met je gehuurde auto). De natuur is hier pittoresk en de landschappen die je vanaf hogere hoogtes kunt zien zijn onbeschrijfelijk. Wandel je in de ochtend, dan is het hier super rustig.

Wandeltochten op diverse eilanden

Binnen de Azoren zijn er negen bewoonde eilanden. Op al deze negen eilanden zijn er mooie wandelroutes te ontdekken. Bovendien biedt iedere route je wat anders. Zo blijf je nieuwe dingen ontdekken. Daarnaast heeft ieder eiland zijn eigen natuur, landschappen en bijzonderheden. Laten we São Miguel als voorbeeld nemen. Hier heb je niet alleen het kratermeer Lagoa do Fogo, maar er zijn nog veel meer mooie stukken die je kunt ontdekken. Een wandeling door de hoofdstad van het eiland, Ponta Delgada, is bijvoorbeeld ook de moeite waard.

Een ander eiland waar je mooi kunt wandelen is Pico. Dit eiland is vernoemd naar de gelijknamige vulkaan, die de hoogste berg van Portugal is. Je hebt hier diverse wandelroutes, waarvan er een aantal je de berg op leiden. Het uitzicht dat je daar hebt is onovertroffen. Een andere aanrader is Flores. Voor de liefhebbers van bloemen is dit misschien wel het beste eiland om te gaan wandelen. Niet voor niets heet dit eiland Flores, wat bloemen in het Portugees betekent. Dit bloemeneiland moet je niet alleen zien vanwege de lokale flora en fauna, waarbij er inheemse planten zijn die je nergens anders aantreft, maar er is hier nog meer moois. Zo ontdek je op Flores ook zeven indrukwekkende kratermeren. Maar zo kunnen we over ieder eiland van de Azoren wel mooie dingen zeggen.

Meest populaire activiteiten Azoren

Wateractiviteiten

Rondleidingen

Dagtrips