De Azoren zijn een eilandengroep die bij Portugal behoren. Toch liggen ze wel een eindje weg van dit land. Deze archipel ligt namelijk midden in de Atlantische Oceaan. De afstand tot de Europese kust is 1.460 kilometer. De afstand tot de Amerikaanse kust is 3.750 kilometer.

Vanuit duurt een vliegreis naar de Azoren 4 tot 4.5 uur zonder tussenstop. Met tussenstop in Lissabon, wat vaak buiten het hoogseizoen om nodig is, doe je er 7 tot 8 uur over.

In totaal zijn er zeventien eilanden die onderdeel uitmaken van de eilandengroep de Azoren. Negen van de zeventien eilanden hebben inwoners. In het westen vind je Corvo (het kleinste eiland) en Flores, In het oosten liggen São Miguel (het grootste eiland) en Santa Maria. Centraal gelegen ontdek je Pico, Terceira, Graciosa, Faial en São Jorge. 

Omdat de eilanden van de Azoren vulkaaneilanden zijn, kun je hier bijzondere vulkaanstranden zien. Ook zijn er veel rotsstranden. Gelukkig zijn er ook prachtige zandstranden te vinden op onder meer São Miguel en Terceira. Voor hagelwitte zandstranden moet je op Santa Maria zijn. 

Juli en augustus zijn de drukste maanden.

Alhoewel er sprake is van een hoogseizoen op de Azoren, is deze eilandengroep nog niet ontdekt door het massatoerisme. Hierdoor zijn deze eilanden perfect voor iedereen die op zoek is naar rust.

Jazeker, ook voor kinderen zijn de Azoren leuk. Er zijn resorts waar je weinig kunt ondernemen, maar ook voor actieve vakanties zijn deze eilanden geschikt. Hierbij kun je denken aan activiteiten zoals wandelen en vulkanen beklimmen. Een activiteit die je zeker met je kinderen moet ondernemen is het spotten van walvissen, zeeschildpadden en wilde dolfijnen. 

In dat geval raden we Terceira aan. Hier vind je onder meer de indrukwekkende hoofdstad Angra do Heroísmo, een stad boordevol cultuur. Ook op São Miguel valt een hoop moois te ontdekken.

Ja, deze vulkaan is het hoogste punt van Portugal met een hoogte van 2.351 meter.

Tijdens de zomerse maanden (tot en met oktober) komen de temperaturen gemiddeld uit tussen de 20 en 26 graden Celsius. Tijdens de koudere maanden van het jaar moet je reken op 13 tot 20 graden Celsius.

De Azoren zijn bijzonder veilig. Criminaliteit heb je hier nauwelijks. De grootste risicofactoren zijn toeristische trekpleisters, maar waar ter wereld is dat niet? Vergeet je spullen dus niet uit de auto te halen. Daarnaast komen orkanen en tropische stormen haast nooit voor op deze eilanden. De laatste tropische storm dateert alweer uit 2012. Gevaarlijke of giftige dieren zijn hier niet.

Het grootste eiland van deze eilandengroep is São Miguel. Dit eiland heeft een oppervlak van 759 vierkante kilometer en er wonen hier 140.000 mensen. De hoofdstad van dit eiland is Ponta Delgada. Hier wonen ongeveer 69.000 inwoners.