Duiken op de Azoren

Er zijn veel activiteiten die je kunt ondernemen op de eilanden van de Azoren. Duiken in de wateren rondom de Azoren is met afstand één van de bijzonderste activiteiten die je kunt doen. Boven het water valt er al een hoop moois te beleven op dit eiland. Zo kun je op de eilanden onder meer genieten van ongerept groene natuur, cultuur, musea, vulkanen, bergen en nog veel meer. Maar ook onder water is er rondom de Azoren een hoop moois te zien. Zo zijn er in de wateren maar liefst 21 walvissoorten te vinden. Daarnaast zwemmen hier ook dolfijnen, zeeschildpadden, manta’s, spotten en haaien rond. Zelfs de walvishaai is hier te vinden. Dat alles kun je gewoon in Europa ontdekken.

Diverse vissoorten vertoeven graag in de wateren rondom de Azoren. Dit heeft te maken met een combinatie van het aangename klimaat en de warme golfstroom. Ook de grote vissen bevinden zich hier graag. Heb je er altijd al van gedroomd om diverse soorten walvissen en dolfijnen in het echt te zien zwemmen? Hier hoef je helemaal niet ver voor te reizen, want de Azoren zijn onderdeel van Portugal. Al na 4.5 uur vliegen ben je hier gearriveerd. Zowel boven als onder water is er hier iets moois te beleven. Boek daarom nu je vakantie naar de Azoren, inclusief duikexcursie. 

Antillia

4/5

Midden in het centrum van Ponta Delgada ligt het comfortabele Antillia. De appartementen zijn netjes ingericht en zijn voorzien van alle benodigdheden. Kies ervoor om een avond thuis te blijven en bereid in de keuken een eigen Portugese maaltijd. Toch een avond uit eten? Het complex ligt op loopafstand van de gezellige boulevard met verschillende restaurants en barretjes. Laat je verrassen en probeer het traditionele gerecht cozido. Nog meer van de Azoren ontdekken? Bezoek de kratermeren en boek een whale watch excursie, wie weet zie je flipper voorbij zwemmen.

Duiken op São Miguel

Het grootste eiland van de Azoren is São Miguel. Het zal je daarom niet verbazen dat er rondom dit eiland vele plekken zijn waar je prachtig kunt duiken. Een groot voordeel is dat deze plekken prima te bereiken zijn. Een optie die populair is onder toeristen is de duikspot rondom het scheepswrak Dori. Dit schip is gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog en ligt nu nog altijd op de bodem. Deze duikplek bevindt zich op maar een paar minuten afstand van de hoofdstad van dit eiland: Ponta Delgada. Wist je dat je rondom São Miguel een duikplek hebt waar je onder water een vulkaan kunt zien? Volgens veel toeristen is dit dé spot die je een keer gezien moet hebben. Deze duikplek bevindt zich in de buurt van het kleinere eilandje Vila Franca. Niet voor niets is dit een beschermd gebied, want wat je hier onder water zult zien is onbeschrijfelijk. Bovendien vind je binnen dit gebied een hoop zeeleven. Daarnaast zijn er de onvergetelijke riffen zoals de Lourenços en de Sabrina Reefs. Ga je graag de diepte in? Er zijn ook diepere duikplekken zoals de Formigas Islets en de Dollabarat Seamount. Het water is hier enorm helder, dus je kunt onder water een hoop waarnemen.

Duiken op Santa Maria

Een kleiner eiland waar alsnog voldoende mooie plekken zijn om te duiken is Santa Maria. Sowieso is dit eiland een aanrader voor iedereen die houdt van zon, zee en strand. De hagelwitte zandstranden moet je een keer bezoeken. Maar ook de duikspots zijn de moeite waard. Dat komt onder meer omdat in de wateren rondom dit eiland de grootste vis ter wereld te vinden is: de walvishaai. Maar ook diverse andere vissoorten zijn hier te vinden. Dit alles levert een onvergetelijke duikervaring op.

Er zijn hier meerdere beschermde gebieden te vinden waar zeedieren gewoon hun gang kunnen gaan. Eén van de hoogtepunten als het gaat om duikplekken is het Ambrósio Reef, een plek die je aantreft op bijna 5 kilometer van de kust. Hier tref je onder meer onderzeese bergen en duivelsroggen aan. Een ander hoogtepunt zijn de Formigas Islets en de Dollabarat Seamount, die ook vanaf dit eiland goed te bereiken zijn. 

Duiken op Pico

Pico behoort niet alleen tot de mooiste eilanden van de Azoren, maar je hebt hier ook diverse duikplekken die er om vragen om ontdekt te worden door jou. Dit eiland heeft zijn naam te danken aan de vulkaan Pico. Vroeger werd hier op walvissen gejaagd, maar tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Op Pico kun je niet alleen duiken, maar hier kun je ook samen zwemmen met haaien. Onder meer de blauwe haai komt hier veel voor. Veel mensen zijn enthousiast over Condor Seamount, een duikspot op ongeveer 15 kilometer van Faial. Vanaf dit eiland is ook de populairste duikspot van de Azoren te bereiken: Princess Alice.

Wat moet je weten over het Princess Alice rif?

Het Princess Alice rif is de bekendste duikplek van de Azoren. Dit is ook de duikspot die het meest bezocht wordt door toeristen. Dat is niet zonder reden, want deze rif ziet er oogverblindend mooi uit. Ook zijn hier vele unieke vissoorten te vinden, waaronder manta’s. Dit is wel een plek voor wat meer ervaren duikers, aangezien hier geregeld een sterke stroming staat. Naast het rif is hier ook een onderzeese berg te vinden die 30 tot 40 meter diep is. Bovendien is dit niet eens de diepste plek van dit gebied, aangezien er ook spots zijn die dieper zijn dan 40 meter (maximaal 60 meter). De beste tijd om hier te duiken is tussen juli tot en met oktober. De water heeft dan gemiddeld een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. Het zicht dat je onder water hebt is ongeveer 40 meter.

Walvishaaien spotten tijdens het duiken

Vaak wordt gedacht dat het spotten van walvishaaien iets is waarvoor je naar de andere kant van de wereld moet reizen. Dat is dus niet zo, want de Azoren zijn gewoon een onderdeel van Portugal en dus van Europa. Je hoeft maar 4.5 uur te reizen om deze eilanden te bereiken. Dit levert je een vakantie op die je nooit meer zult vergeten. Zo kun je bij sommige duikplekken onder meer samen onder water zwemmen met walvishaaien. Dit is een bedreigde diersoort die op steeds minder plekken te zien is. Bovendien zijn ze enorm, van gemiddeld 8 meter tot aan soms wel 13 meter lang. Gelukkig doet deze haaisoort mensen niet kwaad. Vooral rondom Santa Maria zijn er duikspots waar je walvishaaien kunt zien.

Tips

4/5

Midden in het centrum van Ponta Delgada ligt het comfortabele Antillia. De appartementen zijn netjes ingericht en zijn voorzien van alle benodigdheden. Kies ervoor om een avond thuis te blijven en bereid in de keuken een eigen Portugese maaltijd. Toch een avond uit eten? Het complex ligt op loopafstand van de gezellige boulevard met verschillende restaurants en barretjes. Laat je verrassen en probeer het traditionele gerecht cozido. Nog meer van de Azoren ontdekken? Bezoek de kratermeren en boek een whale watch excursie, wie weet zie je flipper voorbij zwemmen.

Partners

Eilanden

Reisinformatie

Bezienswaardigheden

Activiteiten

Type reizen

Top 3 hotels

1.

2.

3.

Top 3 Appartementen

1.

2.

3.

Top 3 Vakantiehuizen

1.

2.

3.

Top 3 Autoverhuur

1.

2.

3.