Duiken op de Azoren

Er zijn veel activiteiten die je kunt ondernemen op de eilanden van de Azoren. Duiken in de wateren rondom de Azoren is met afstand één van de bijzonderste activiteiten die je kunt doen. Boven het water valt er al een hoop moois te beleven op dit eiland. Zo kun je op de eilanden onder meer genieten van ongerept groene natuur, cultuur, musea, vulkanen, bergen en nog veel meer. Maar ook onder water is er rondom de Azoren een hoop moois te zien. Zo zijn er in de wateren maar liefst 21 walvissoorten te vinden. Daarnaast zwemmen hier ook dolfijnen, zeeschildpadden, manta’s, spotten en haaien rond. Zelfs de walvishaai is hier te vinden. Dat alles kun je gewoon in Europa ontdekken.

Diverse vissoorten vertoeven graag in de wateren rondom de Azoren. Dit heeft te maken met een combinatie van het aangename klimaat en de warme golfstroom. Ook de grote vissen bevinden zich hier graag. Heb je er altijd al van gedroomd om diverse soorten walvissen en dolfijnen in het echt te zien zwemmen? Hier hoef je helemaal niet ver voor te reizen, want de Azoren zijn onderdeel van Portugal. Al na 4.5 uur vliegen ben je hier gearriveerd. Zowel boven als onder water is er hier iets moois te beleven. Boek daarom nu je vakantie naar de Azoren, inclusief duikexcursie.

azoren kust

Last Minute

Last minute naar de Azoren? Grijp je kans! Ervaar spontaan de betoverende eilanden, hun vulkanische schoonheid en de rust van de Atlantische Oceaan. Ultieme ontspanning wacht op deze onverwachte uitjes.
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €718,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €585,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €650,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €554,-
azoren kust

Eilandhoppen

Eilandhoppen op de Azoren betekent pure magie ervaren. Van het ene unieke eiland naar het andere, elk met zijn eigen charme. Ontdek verborgen paradijzen, vulkanische landschappen en de rijke Atlantische cultuur!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €522,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €642,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €391,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €837,-
azoren meer
Fly & Drive vakanties op de Azoren bieden avonturiers een unieke combinatie: ongerepte natuur verkennen per auto na een comfortabele vlucht. Ontdek vulkanische wonderen en verborgen stranden op je eigen tempo!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €592,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €692,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €467,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €673,-

Duiken op de Azoren

Duiken op de Azoren is een onvergetelijke ervaring, een duik in een wereld van betoverende onderwaterlandschappen en een rijke biodiversiteit. Gelegen in de diepten van de Atlantische Oceaan, bieden de Azoriaanse eilanden een uniek marien ecosysteem met een mix van Atlantische, tropische en diepzee-soorten.

De helderheid van het water is verbluffend, met zichtbaarheden die vaak meer dan 30 meter bereiken. Duikers worden getrakteerd op dramatische onderwaterbergen, grotten en scheepswrakken. Manta’s, dolfijnen, barracuda’s en zelfs walvissen kunnen worden gespot, afhankelijk van het seizoen.

De zee rond de Azoren wordt gekenmerkt door het blauwe en diepe water, wat resulteert in spectaculaire pelagische ontmoetingen. Bovendien zorgen de zeestromingen ervoor dat er constant nieuw leven en voedsel wordt aangevoerd, waardoor de diversiteit aan zeeleven floreert.

Voor zowel beginnende als ervaren duikers bieden de Azoren een unieke duikervaring, vol avontuur en natuurlijke schoonheid. Elk eiland heeft zijn eigen charme en onderwatergeheimen, wachtend om ontdekt te worden.

Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren
Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren

Waar kan je het beste duiken op de Azoren?

Op de Azoren kun je op vele plekken duiken. Van het dramatische onderwaterlandschap rond Pico en de grotten van Terceira tot de scheepswrakken bij São Miguel. Elk eiland heeft zijn eigen duikspecifieke schatten, waaronder manta’s, dolfijnen en zelfs walvissen. Een paradijs voor onderwateravonturiers.

Duiken op São Miguel

Het grootste eiland van de Azoren is São Miguel. Het zal je daarom niet verbazen dat er rondom dit eiland vele plekken zijn waar je prachtig kunt duiken. Een groot voordeel is dat deze plekken prima te bereiken zijn. Een optie die populair is onder toeristen is de duikspot rondom het scheepswrak Dori. Dit schip is gezonken tijdens de Tweede Wereldoorlog en ligt nu nog altijd op de bodem. Deze duikplek bevindt zich op maar een paar minuten afstand van de hoofdstad van dit eiland: Ponta Delgada.

Wist je dat je rondom São Miguel een duikplek hebt waar je onder water een vulkaan kunt zien? Volgens veel toeristen is dit dé spot die je een keer gezien moet hebben. Deze duikplek bevindt zich in de buurt van het kleinere eilandje Vila Franca. Niet voor niets is dit een beschermd gebied, want wat je hier onder water zult zien is onbeschrijfelijk. Bovendien vind je binnen dit gebied een hoop zeeleven. Daarnaast zijn er de onvergetelijke riffen zoals de Lourenços en de Sabrina Reefs. Ga je graag de diepte in? Er zijn ook diepere duikplekken zoals de Formigas Islets en de Dollabarat Seamount. Het water is hier enorm helder, dus je kunt onder water een hoop waarnemen.

duiken-azoren

Duiken op Santa Maria

Een kleiner eiland waar alsnog voldoende mooie plekken zijn om te duiken is Santa Maria. Sowieso is dit eiland een aanrader voor iedereen die houdt van zon, zee en strand. De hagelwitte zandstranden moet je een keer bezoeken. Maar ook de duikspots zijn de moeite waard. Dat komt onder meer omdat in de wateren rondom dit eiland de grootste vis ter wereld te vinden is: de walvishaai. Maar ook diverse andere vissoorten zijn hier te vinden. Dit alles levert een onvergetelijke duikervaring op.

Er zijn hier meerdere beschermde gebieden te vinden waar zeedieren gewoon hun gang kunnen gaan. Eén van de hoogtepunten als het gaat om duikplekken is het Ambrósio Reef, een plek die je aantreft op bijna 5 kilometer van de kust. Hier tref je onder meer onderzeese bergen en duivelsroggen aan. Een ander hoogtepunt zijn de Formigas Islets en de Dollabarat Seamount, die ook vanaf dit eiland goed te bereiken zijn.

duiken azoren

Duiken op Pico

Pico behoort niet alleen tot de mooiste eilanden van de Azoren, maar je hebt hier ook diverse duikplekken die er om vragen om ontdekt te worden door jou. Dit eiland heeft zijn naam te danken aan de vulkaan Pico. Vroeger werd hier op walvissen gejaagd, maar tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo. Op Pico kun je niet alleen duiken, maar hier kun je ook samen zwemmen met haaien. Onder meer de blauwe haai komt hier veel voor. Veel mensen zijn enthousiast over Condor Seamount, een duikspot op ongeveer 15 kilometer van Faial. Vanaf dit eiland is ook de populairste duikspot van de Azoren te bereiken: Princess Alice.

azoren duiken

Duiken op Princess Alice rif

Het Princess Alice rif, gelegen in de open wateren van de Azoren, is een van de meest opwindende duiklocaties in de wereld. Dit afgelegen onderwatergebergte, genoemd naar een 19e-eeuwse koninklijke persoon, trekt jaarlijks avontuurlijke duikers aan die op zoek zijn naar een unieke ervaring.

De magie van het Princess Alice rif ligt in de diepe wateren en de ongelofelijke biodiversiteit. Hier komen pelagische soorten, zoals reuzenmanta’s, verschillende soorten haaien en scholen tonijnen, samen in een ballet van natuurlijke wonderen. Het zicht onder water kan vaak meer dan 30 meter bedragen, waardoor duikers een panoramisch zicht hebben op het spectaculaire zeeleven.

Maar wat deze plek echt uniek maakt, zijn de onverwachte ontmoetingen. De kans om dolfijnen te zien dansen of de zeldzame ontmoeting met een walvishaai maakt elke duik hier onvoorspelbaar en spannend. Voor wie het ultieme duikavontuur zoekt, is het Princess Alice rif absoluut een must-visit.

duiken-princess-alice-rif

Bekijk alle vakanties naar de Azoren bij:

Ontdek de leukste en beste duik activiteiten

duiken azoren

Vila Franca Do Campo: Inleiding tot duiktour

Vanaf €120,-

Start uw duikavontuur met een beknopte introductiecursus waarin u kennismaakt met de duikuitrusting, basisduiktechnieken en manieren van onderwatercommunicatie. Stap daarna aan boord van een boot en duik op een veilige en relaxte manier, altijd onder professioneel toezicht.

Uw duiklocatie is het beschermde mariene gebied van Vila Franca do Campo Islet, een eilandje ontstaan door vulkanische activiteit. Duik naar een plek waar 16e-eeuwse kanonnen op de zeebodem rusten, nu ingebed in het rijke onderwaterlandschap. Ontdek hoe de natuur deze historische relikwieën heeft opgenomen in haar zeeleven.

duiken azoren

Angra do Heroísmo: SSI Probeer Scuba-programma in een scheepswrak

Vanaf €95,-

Dit is je opstap naar de Open Water Diver-cursus. In deze introductie leer je de grondbeginselen van het duiken: het gebruik van de uitrusting, ademhaling onder water en gewichtloosheid ervaren.

Het SSI Intro-Duiken introduceert je tot de onderwaterwereld in besloten water, onder begeleiding. Een instructeur legt in 120 minuten alles uit over uitrusting en communicatie onder water. Vervolgens ga je, voorzien van alle gear, naar het onderwaterarcheologische park in de baai van Angra do Heroísmo. Daar maak je een begeleide duik van 30 minuten tot 8 meter diepte. Daarna keer je terug naar het duikcentrum.

azoren duiken

Angra do Heroísmo: probeer een volgelaatsmasker

Vanaf €125,-

Onder begeleiding van onze ervaren instructeurs ontdekken deelnemers een vernieuwde manier van communiceren onder water. Dankzij het volgelaatsmasker kan de duiker op natuurlijke wijze door de neus ademen, zonder het gebruikelijke ongemak van een traditioneel maskermondstuk. Het verbeterde zicht draagt verder bij aan een verrijkte duikervaring.

Voor een avontuurlijke en onderscheidende duikbeleving is het volgelaatsmasker absoluut een aanrader.

Planning: In samenspraak met de deelnemer.

Wat moet je weten over het Princess Alice rif?

Het Princess Alice rif is de bekendste duikplek van de Azoren. Dit is ook de duikspot die het meest bezocht wordt door toeristen. Dat is niet zonder reden, want deze rif ziet er oogverblindend mooi uit. Ook zijn hier vele unieke vissoorten te vinden, waaronder manta’s. Dit is wel een plek voor wat meer ervaren duikers, aangezien hier geregeld een sterke stroming staat. Naast het rif is hier ook een onderzeese berg te vinden die 30 tot 40 meter diep is. Bovendien is dit niet eens de diepste plek van dit gebied, aangezien er ook spots zijn die dieper zijn dan 40 meter (maximaal 60 meter). De beste tijd om hier te duiken is tussen juli tot en met oktober. De water heeft dan gemiddeld een temperatuur van 15 tot 25 graden Celsius. Het zicht dat je onder water hebt is ongeveer 40 meter.

azoren duiken

Walvishaaien spotten tijdens het duiken

Vaak wordt gedacht dat het spotten van walvishaaien iets is waarvoor je naar de andere kant van de wereld moet reizen. Dat is dus niet zo, want de Azoren zijn gewoon een onderdeel van Portugal en dus van Europa. Je hoeft maar 4.5 uur te reizen om deze eilanden te bereiken. Dit levert je een vakantie op die je nooit meer zult vergeten. Zo kun je bij sommige duikplekken onder meer samen onder water zwemmen met walvishaaien. Dit is een bedreigde diersoort die op steeds minder plekken te zien is. Bovendien zijn ze enorm, van gemiddeld 8 meter tot aan soms wel 13 meter lang. Gelukkig doet deze haaisoort mensen niet kwaad. Vooral rondom Santa Maria zijn er duikspots waar je walvishaaien kunt zien.

walvishaaien-spotten-azoren

Meest populaire activiteiten Azoren

Wateractiviteiten

Rondleidingen

Dagtrips