Bloemen op de Azoren

De Azoren heeft op veel gebieden een goede reputatie. Zo staan de eilanden van deze groep vol ongerepte en groene natuur, zijn er indrukwekkende vulkanen te zien, kun je hier mooi wandelen, zijn er op diverse eilanden mooie kratermeren te zien en zijn er mooie stranden te vinden. Maar wist je dat de bloemen op de Azoren ook de moeite waard zijn om te bekijken. Vooral de blauwe hortensia’s maken veel indruk op iedere bezoeker. Maar er zijn nog veel meer bloemen vol kleur te vinden binnen de flora en fauna van deze eilandengroep.

azoren kust

Last Minute

Last minute naar de Azoren? Grijp je kans! Ervaar spontaan de betoverende eilanden, hun vulkanische schoonheid en de rust van de Atlantische Oceaan. Ultieme ontspanning wacht op deze onverwachte uitjes.
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €718,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €585,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €650,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €554,-
azoren kust

Eilandhoppen

Eilandhoppen op de Azoren betekent pure magie ervaren. Van het ene unieke eiland naar het andere, elk met zijn eigen charme. Ontdek verborgen paradijzen, vulkanische landschappen en de rijke Atlantische cultuur!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €522,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €642,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €391,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €837,-
azoren meer
Fly & Drive vakanties op de Azoren bieden avonturiers een unieke combinatie: ongerepte natuur verkennen per auto na een comfortabele vlucht. Ontdek vulkanische wonderen en verborgen stranden op je eigen tempo!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €592,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €692,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €467,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €673,-

De Azoren: voor de liefhebbers van mooie flora en fauna

De Azoren, een archipel midden in de Atlantische Oceaan, herbergen een rijke en diverse flora en fauna die beïnvloed is door het unieke klimaat en de geïsoleerde ligging. Deze eilanden zijn een paradijs voor natuurliefhebbers.

Wat de flora betreft, zijn de Azoren de thuisbasis van vele endemische plantensoorten, dat wil zeggen soorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De laurierbossen, die eens grote delen van Zuid-Europa bedekten maar daar nu vrijwel verdwenen zijn, vinden hier nog een toevlucht. Deze bossen zijn dicht en groen, en geven het landschap een prehistorische uitstraling. Daarnaast zijn er talloze hydrangea’s (hortensia’s) die in de zomer de eilanden in een blauwe en roze gloed zetten.

De fauna van de Azoren is even indrukwekkend. In de omliggende wateren zijn veel walvisachtigen te vinden, zoals potvissen, bultrugwalvissen en verschillende dolfijnsoorten. Het is een van de beste plekken ter wereld voor walvisspotten. Boven het land cirkelen vogels zoals de Azorengoudplevier en de Monteiro’s stormvogel, beide endemisch voor de regio.

Kortom, de Azoren bieden een unieke combinatie van Europese en Atlantische invloeden, wat resulteert in een bijzondere biodiversiteit die zowel onderzoekers als toeristen blijft fascineren.

bloemen-azoren
bloemen-azoren

Soorten bloemen op de Azoren

Er zijn veel toeristische trefpleisters op de eilanden van de Azoren te vinden, en de bloemen durven we absoluut tot dit rijtje te rekenen. Niet voor niets werd deze eilandengroep in 2008 door National Geographic uitgeroepen tot de op één na mooiste archipel op aarde. De natuur op deze eilanden is groen en ongerept. Vroeger waren de eilanden één en al bos, maar daar is tegenwoordig nog maar 10% van over. De overgebleven flora en fauna die je hier ziet, tref je nergens anders aan. De Azoren, een schilderachtige archipel in de Atlantische Oceaan, herbergen ongeveer 1300 verschillende planten, bloemen en kruiden. Opvallend is dat een groot deel van deze vegetatie niet oorspronkelijk uit deze regio komt. Van alle plantensoorten op de eilanden zijn slechts ongeveer 60 soorten echt endemisch. De overgrote meerderheid van de planten is in het verleden door de Spanjaarden geïntroduceerd.

Inheemse bloemen op de Azoren

De Azoren, gelegen in het hart van de Atlantische Oceaan, zijn een uniek bastion van biodiversiteit. Een aantal van de inheemse planten en bloemen die hier groeien, vind je nergens anders ter wereld. Pronkstukken van deze exclusieve flora zijn het azorenklokje, de grootbladige bosbes en de euphorbia stygiana, ook bekend als Daphne vlas wolfsmelk.

De eilanden verrassen bezoekers ook met hun kleurrijke bloeiende planten zoals de wisselbloem, bleekgele droogbloem en lijmkruid. Andere inheemse vegetatie omvat de zeevenkel, hertshoorn weegbree, boswederik en duizendknoop. Aan de randen van de serene meren van de Azoren groeien planten als pijlriet en teer guichelheil, en de muurfijnstraal siert de oude stenen muurtjes met zijn bloemen.

De Azoren zijn ook rijk aan majestueuze bomen die in bloei staan, zoals de bloedhout boom en ijzerhout boom. De Indische sering, Tamujo boom en vooral de Pau Branco trekken aandacht met hun bloesem; de laatste is tijdens de bloeiperiode overladen met talloze delicate witte bloemetjes. Deze unieke flora maakt de Azoren tot een paradijs voor natuurliefhebbers.

azorenklokje

Niet inheemse bloemen

Hoewel de Azoren beroemd zijn om hun unieke inheemse flora, is de archipel ook verrijkt met diverse niet-inheemse planten die over de jaren geïntroduceerd zijn. Bloemen zoals de wilde roos, azalea, agapanthus, belladonna lelie en amaryllis sieren de landschappen, en geven het een kleurrijke uitstraling.

Daarnaast zijn er tal van andere planten die opvallende bloemen produceren, denk hierbij aan de heemst, wasmirte, sneeuwballaurier, Azorenwegedoorn en de Portugese laurierkers. De hortensia, alomtegenwoordig op de eilanden, staat in volle bloei met haar indrukwekkende en kleurrijke bloemhoofdjes.

Wat het landschap van de Azoren verder kenmerkt, is een mix van tropische vegetatie. Varens, palmbomen en zelfs bananenbomen gedijen hier in overvloed. Daarnaast zijn er fruitbomen die de archipel een zoete geur geven: citrusbomen zoals citroen, mandarijn en sinaasappel staan naast rijen druiven en velden van ananas, die opvallend goed gedijen in het Azoriaanse klimaat. Deze mix van inheemse en exotische vegetatie maakt van de Azoren een botanisch paradijs.

wilde-roos

Bekijk alle vakanties naar de Azoren bij:

De Azoren bestaat uit bloemeneilanden

Het landschap van de eilanden van de Azoren is oogverblindend. Zowel tijdens het voorjaar als tijdens het najaar valt hier een hoop moois te zien op het gebied van bloemen. Met een naam als Flores, letterlijk vertaald bloemen, zal het je niet verbazen dat dit het eiland is dat je moet bezoeken als je van mooie bloemen houdt. Hier zijn verschillende soorten mooie bloemen te vinden, waaronder de nationale bloem van de Azoren: de hortensia. Flores is door UNESCO als biosfeerreservaat bestempeld vanwege deze mooie bloemen. Het leuke is dat de hortensia’s bloeien in verschillende kleuren. Voornamelijk blauw, maar ook wit komt geregeld voor. Dat is extra mooi tussen het groen van de rest van de natuur. Ook Faial, een ander eiland, is een hoogtepunt op het gebied van bloemen dankzij de blauwe hortensia’s.

flowers-azoren

Welke bloemen kun je op de Azoren ontdekken?

Dat de flora en fauna van de Azoren gevarieerd is, zeggen we met gevoel voor understatement. Op de eilanden zijn in totaal meer dan 1.300 planten, bloemen en kruiden te vinden die niet inheems zijn. Daarnaast zijn er nog de inheemse bloemen. Door de endemische en niet inheemse bloemsoorten worden de inheemse varianten met uitsterven bedreigd. Goede voorbeelden van inheemse planten die nergens anders dan op de Azoren voorkomen zijn onder meer het Azorenklokje, de Euphorbia Stygiana de wisselbloem, de bleekgele droogbloem, het lijmkruid, zeevenkel, hertshoorn wegbree, boswederik, duizendknoop, pijlriet, teer guichelheil, bloedhout boom, ijzerhout boom, Indische sering, Tamujo boom, de Pau Branco en de grootbladige bosbes.

Daarnaast zijn er een hoop niet inheemse bloemen te vinden op de eilanden. Deze bloemen zijn geïmporteerd door de Spanjaarden. Niet inheemse bloemen die veel voorkomen binnen de Azoren zijn de wilde roos, azalea, agaphanthus belladonna lelie en de amaryllis. Niet inheemse planten die opvallen vanwege hun schitterende bloemen zijn de heemst, Azorenwegedoorn, sneeuwballaurier, wasmirte , Portugese laurierkers en de hortensia. Ook zijn op deze eilanden tropische planten zoals varens, palmbomen en banenbomen te vinden. Citrusbomen groeien hier ook, bijvoorbeeld mandarijn, citroen en sinaasappel. Tot slot kom je hier fruitbomen tegen zoals ananas en druiven.

bloemen-ontdekken-azoren

Wanneer moet ik de Azoren bezoeken voor bloemen?

De Azoren, gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan, kennen een bijzondere botanische rijkdom die gedurende het hele jaar zichtbaar is. Elke maand biedt wel een schouwspel van bloemen in bloei. Echter, de periode van mei tot en met september markeert de hoogtepunt van de botanische pracht op de eilanden.

Tijdens deze maanden transformeren de Azoren in een kleurrijke bloemenzee. De temperaturen zijn dan aangenaam warm, de regenbuien maken plaats voor zonnige dagen, en de meeste bloemen ontvouwen hun volle schoonheid. Vooral tussen juni en september krijgt de archipel een bijzonder tintje, wanneer de hortensia’s volop in bloei staan. Deze plant, met haar grote en kleurrijke bloemhoofdjes, lijkt bijna het symbool van de Azoren en sieren wegen, velden en tuinen.

Het is een tijd waarin zowel bewoners als bezoekers genieten van de levendige kleuren en geuren. Naast de hortensia’s laten ook andere inheemse en geïntroduceerde bloemsoorten hun pracht zien. Dit maakt van de Azoren niet alleen een bestemming voor natuurliefhebbers, maar ook een paradijs voor iedereen die zich wil onderdompelen in een wereld van florale schoonheid.

bloemen_azoren

Meest populaire activiteiten Azoren

Wateractiviteiten

Rondleidingen

Dagtrips