Santa Maria

azoren kust

Last Minute

Last minute naar de Azoren? Grijp je kans! Ervaar spontaan de betoverende eilanden, hun vulkanische schoonheid en de rust van de Atlantische Oceaan. Ultieme ontspanning wacht op deze onverwachte uitjes.
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €718,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €585,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €650,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €554,-
azoren kust

Eilandhoppen

Eilandhoppen op de Azoren betekent pure magie ervaren. Van het ene unieke eiland naar het andere, elk met zijn eigen charme. Ontdek verborgen paradijzen, vulkanische landschappen en de rijke Atlantische cultuur!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €522,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €642,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €391,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €837,-
azoren meer
Fly & Drive vakanties op de Azoren bieden avonturiers een unieke combinatie: ongerepte natuur verkennen per auto na een comfortabele vlucht. Ontdek vulkanische wonderen en verborgen stranden op je eigen tempo!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €592,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €692,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €467,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €673,-

Achtergrondinfo over Santa Maria

Santa Maria, het zuidoostelijkste eiland van de Azorenarchipel, draagt met trots de titel van “Ilha do Sol” – het Zonne-eiland. Het is tevens het oudste eiland in de archipel, en dit wordt weerspiegeld in de gelaagde landschappen en gevarieerde geologie. In tegenstelling tot zijn zuster-eilanden, die bekend staan om hun vulkanische zwarte zandstranden, biedt Santa Maria unieke gouden zandstranden, waardoor het opvalt als een zeldzame parel in de Atlantische Oceaan.

De geschiedenis van het eiland is rijk en diep geworteld. Santa Maria was het eerste punt van aankomst voor vele ontdekkingsreizigers die de Atlantische Oceaan overstaken, waaronder Christopher Columbus in 1493. De charmante stadjes en dorpen, zoals Vila do Porto, getuigen van een verleden waarin de invloeden van zeevaarders en kolonisten zijn verweven met de lokale cultuur.

Wat betreft natuurlijke schoonheid, biedt het eiland een overvloed aan groene heuvels, uitgestrekte weilanden en adembenemende uitzichtpunten. Of je nu wandelt langs de klifpaden of duikt in de azuurblauwe wateren, Santa Maria belooft een onvergetelijke ervaring.

In combinatie met de warme en gastvrije bevolking, biedt Santa Maria een authentieke Azoreaanse ervaring, ver weg van de drukte van het moderne leven.

Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren
Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren

Welke bezienswaardigheden zijn er op Santa Maria?

Santa Maria, het zonnige juweel van de Azoren, is een schatkist vol bezienswaardigheden. Van unieke gouden zandstranden tot historische stadjes en adembenemende klifpaden, dit eiland biedt een rijke mix van natuurlijke schoonheid en cultuur, waardoor het een onmisbare bestemming is voor elke Azoreaanse ontdekkingsreiziger.

Pico Alto

Pico Alto, gelegen op het eiland Santa Maria van de Azoren, is de hoogste piek van het eiland en een must-visit voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met een hoogte van 590 meter domineert deze top het landschap van Santa Maria en biedt het een panoramisch uitzicht over het hele eiland en de omringende oceaan.

De wandeling naar de top is een beleving op zich. Terwijl je je een weg baant door weelderige groene bossen en over vulkanische paden, word je getrakteerd op een steeds veranderend uitzicht. Flora en fauna van het eiland zijn in overvloed aanwezig en het zachte zingen van vogels begeleidt wandelaars op hun tocht omhoog.

Eenmaal bovenaan worden bezoekers beloond met een adembenemend 360-graden uitzicht. Op heldere dagen kan men zelfs de naburige eilanden zien glinsteren aan de horizon. Pico Alto is niet alleen een natuurlijke bezienswaardigheid, maar ook een symbool van de ruige schoonheid en het avontuur dat Santa Maria te bieden heeft.

pico-alto-azoren

Miradouro Sao Lourenco

Het Miradouro São Lourenço, gelegen op het eiland Santa Maria in de Azoren, is een van de meest adembenemende uitkijkpunten van het eiland. Genesteld op de kliffen die uitkijken over de Atlantische Oceaan, biedt dit uitkijkpunt een ongeëvenaard panoramisch zicht op de majestueuze Baía de São Lourenço en de omliggende kustlijn.

Bij het bereiken van Miradouro São Lourenço wordt men onmiddellijk getroffen door de diepe blauwtinten van de oceaan die contrasteren met de rijke groene terrasvormige velden en de roodachtige kliffen. Het is een locatie die het dynamische landschap van Santa Maria perfect belichaamt.

Dit uitkijkpunt is niet alleen populair vanwege het uitzicht, maar ook als vertrekpunt voor wandelingen langs de kust. De serene sfeer, versterkt door het ritmische geluid van de golven beneden, maakt het tot een ideale plek voor reflectie en ontspanning.

Voor iedereen die de Azoren bezoekt, is een stop bij Miradouro São Lourenço een must, een plek waar natuurlijke schoonheid en vrede samenkomen.

miraouro-sao-lourenco-azoren

Cascata do Aveiro

De Cascata do Aveiro, verscholen op het eiland Santa Maria in de Azoren, is een van de meest schilderachtige natuurlijke wonderen van de archipel. Deze waterval, die uitmondt in een heldere, diepe poel, is omgeven door weelderige groene vegetatie en biedt een serene oase van natuurlijke schoonheid.

Het geluid van het vallende water dat de stilte van het omringende landschap doorbreekt, voegt een rustgevende melodie toe aan de sfeer. Wandelaars en natuurliefhebbers worden vaak aangetrokken tot dit gebied, niet alleen vanwege de waterval zelf, maar ook vanwege de rijke biodiversiteit en de gelegenheid om zeldzame plantensoorten te observeren.

De reis naar Cascata do Aveiro kan op zich al een avontuur zijn, met paden die door dichte bossen en langs kabbelende beekjes lopen. Eenmaal daar is het een perfecte plek voor picknicks, meditatie of gewoonweg genieten van de ongerepte natuur. Voor bezoekers van Santa Maria is deze waterval een herinnering aan de ongerepte en rauwe schoonheid van de Azoren.

cascata-do-aveiro-azoren

Ilha a Pé

“Ilha a Pé” kan direct worden vertaald als “Eiland te Voet”, en het concept suggereert een grondige en intieme verkenning van een eiland door middel van wandelen. In de context van de Azoren, een archipel bekend om zijn verbluffende natuurlijke landschappen, wordt wandelen vaak gezien als de beste manier om de ware schoonheid en diversiteit van de eilanden te ervaren.

Het idee achter “Ilha a Pé” is om reizigers en locals aan te moedigen de gebaande paden te verlaten en de rijke biodiversiteit, geologie en cultuur van de eilanden op een meer persoonlijke en duurzame manier te verkennen. Door te wandelen kunnen bezoekers vertragen, waardoor ze een diepere band met de omgeving kunnen opbouwen en dingen kunnen opmerken die ze anders misschien zouden missen.

Of het nu gaat om het verkennen van vulkanische kraters, weelderige bossen, kustkliffen of historische dorpjes, “Ilha a Pé” nodigt iedereen uit om de Azoren op de meest authentieke en respectvolle manier te ervaren.

sao jorge azoren

Bekijk alle vakanties naar de Azoren bij:

Wandelen op Santa Maria

Wandelen op Santa Maria, een van de prachtige eilanden van de Azoren, is een betoverende ervaring die je rechtstreeks in contact brengt met de pure en ongerepte natuur. Dit zuidoostelijke eiland van de archipel staat bekend om zijn gevarieerde landschappen, van golvende groene heuvels tot indrukwekkende kliffen en unieke gouden zandstranden.

Beginnend in de hooglanden, leiden paden je naar Pico Alto, het hoogste punt van het eiland, waar je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan en het levendige groen dat het eiland siert. Het geluid van vogelzang begeleidt je terwijl je door dichte bossen en over stromende beekjes wandelt.

De kustlijn van Santa Maria biedt ook talloze wandelroutes. Bijzonder aan te bevelen is het pad dat leidt naar het Miradouro São Lourenço, een uitkijkpunt dat een spectaculair zicht biedt op de Baía de São Lourenço en de uitgestrekte oceaan daarachter.

Maar het zijn niet alleen de natuurlijke wonderen die wandelen hier zo speciaal maken. Onderweg kom je misschien pittoreske dorpjes tegen, elk met zijn eigen verhalen en geschiedenis. Wandelen op Santa Maria biedt een zeldzame kans om de ziel van de Azoren te ervaren, stap voor stap, in een rustig en meditatief tempo.

azoren wandelen

Bereikbaarheid Santa Maria

Santa Maria, een van de negen eilanden van de Azorenarchipel, is een afgelegen maar toegankelijke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Azoreaanse ervaring. Dankzij moderne vervoersverbindingen is de bereikbaarheid van het eiland aanzienlijk verbeterd.

Het belangrijkste toegangspunt tot Santa Maria is de luchthaven Aeroporto de Santa Maria. Deze luchthaven heeft regelmatige vluchten naar en van het belangrijkste eiland van de Azoren, São Miguel, en andere eilanden in de archipel, evenals enkele internationale bestemmingen. De luchthaven faciliteert ook de verbinding tussen Europa en Noord-Amerika, gezien de strategische ligging van de Azoren in de Atlantische Oceaan.

Naast luchtverbindingen bieden regelmatige veerdiensten, vooral in de warmere maanden, een alternatieve manier om Santa Maria te bereiken. Deze veerboten verbinden Santa Maria met andere eilanden zoals São Miguel en Terceira.

Binnen het eiland wordt het vervoer vergemakkelijkt door een goed onderhouden netwerk van wegen, waardoor het eenvoudig is om met een huurauto, fiets of zelfs te voet de vele bezienswaardigheden te verkennen.

Hoewel het eiland een gevoel van afzondering en rust behoudt, zorgen moderne vervoersmiddelen ervoor dat Santa Maria zowel voor korte uitstapjes als voor langere verblijven gemakkelijk toegankelijk is.

azore vliegveld

Vervoer Santa Maria

Santa Maria, een idyllisch eiland in de Azoren, biedt verschillende vervoersmogelijkheden voor zowel bewoners als bezoekers. Deze faciliteren de verkenning van het eiland en zorgen voor comfort en gemak tijdens het reizen.

De Aeroporto de Santa Maria is de primaire toegangspoort voor degenen die het eiland per vliegtuig bereiken. Deze luchthaven bedient zowel inter-eilandvluchten als enkele internationale routes, waardoor Santa Maria toegankelijk is vanuit verschillende delen van de wereld.

Binnen het eiland wordt de verkenning vergemakkelijkt door het goed onderhouden wegennetwerk. Autoverhuur is populair bij toeristen die het eiland op eigen gelegenheid willen verkennen. Er zijn verschillende verhuurbedrijven beschikbaar die een reeks voertuigen aanbieden, van compacte auto’s tot ruimere gezinsmodellen.

Voor degenen die het lokale leven van dichtbij willen ervaren, biedt het openbaar busvervoer een economisch en authentiek alternatief. De diensten, hoewel beperkter dan in grotere steden, zijn betrouwbaar en verbinden de belangrijkste dorpen en bezienswaardigheden van het eiland.

Fietsverhuur is ook een populaire optie, vooral voor de avontuurlijken. Santa Maria’s gevarieerde terrein biedt uitdagende routes voor mountainbikers en rustigere paden voor gezinsuitjes.

Ten slotte, voor degenen die van wandelen houden, biedt Santa Maria tal van wandelroutes die het adembenemende landschap van het eiland doorkruisen, waardoor vervoer te voet een van de meest lonende manieren is om het eiland te verkennen.

azoren bustour