Azoren Pico

De eilanden van de Azoren zijn allemaal een bezoek waard, en dat geldt al helemaal voor het vulkanische eiland Pico. Alleen al het feit dat hier de hoogste berg van de Azoren en zelfs Portugal te vinden is, is reden genoeg om Pico te bezoeken. De top van Pico ligt op een hoogte van 2.351 meter. Daarnaast is er nog Topo, de tweede top die op een hoogte van 1.007 meter ligt. Door de hoogte van de bergen op Pico is er eeuwige sneeuw op de toppen te vinden, zelfs als het op het eiland vaak goed weer is. Achter São Miguel is Pico het tweede grootste eiland van de Azoren met een oppervlakte van 444 vierkante kilometer. Nabij gelegen, op maar zes kilometer afstand, ligt het buureiland Faial. Er zijn hier niet alleen vele mooie dorpjes, maar ook de natuur is indrukwekkend en ongerept. Ontdek nu zelf dit paradijs.

Antillia

4/5

Midden in het centrum van Ponta Delgada ligt het comfortabele Antillia. De appartementen zijn netjes ingericht en zijn voorzien van alle benodigdheden. Kies ervoor om een avond thuis te blijven en bereid in de keuken een eigen Portugese maaltijd. Toch een avond uit eten? Het complex ligt op loopafstand van de gezellige boulevard met verschillende restaurants en barretjes. Laat je verrassen en probeer het traditionele gerecht cozido. Nog meer van de Azoren ontdekken? Bezoek de kratermeren en boek een whale watch excursie, wie weet zie je flipper voorbij zwemmen.

De mooie dorpen van Pico

Op het vulkanische eiland Pico zijn een hoop mooie dorpjes te vinden. Persoonlijke favorieten van ons zijn Madalena, São Roqu, São João, Prainha, São en Lajes. Hieronder bespreken we een aantal van de must visit dorpen in meer detail voor je.

Madalena

Ieder eiland heeft een eigen hoofdstad. In het geval van Pico is de hoofdstad Madalena. Dit is een plek waar zo’n 2.000 mensen wonen. Dit geeft meteen aan dat de plaatsen op dit eiland een stuk kleiner zijn in vergelijking met São Miguel, waar de hoofdstad 68.000 inwoners heeft. Madalena mag dan weinig inwoners hebben, maar het centrum en de oude vissershaven zijn zeker indrukwekkend. Daarnaast zijn er rondom dit plaatsje de door UNESCO bekroonde wijngaarden. In het dorp is een wijnbouwmuseum.

Lajes

Een ander mooi dorpje op dit eiland is Lajes. Dit dorpje staat vooral bekend om de vroegere walvisjagers die hier vandaan kwamen. Gelukkig is het jagen op walvissen een praktijk die hier niet meer wordt uitgevoerd. In plaats daarvan worden er tegenwoordig excursies georganiseerd waarbij je walvissen en dolfijnen kunt spotten. Ook zijn hier geregeld zeeschildpadden te zien. Deze excursies mag je niet missen. Er is ook een museum te vinden waarbij de nadruk ligt op de walvisvangst.

São João

Nog een fantastisch dorpje is São João. Deze plaats is te vinden in het zuiden van het eiland. Ook dit is een klein dorpje met maar 500 mensen. Dit dorp ligt in de buurt van twee gestolde lavastromen. Langs deze lavastromen lopen diverse wandelpaden die de moeite waard zijn.

Activiteiten op Pico

Je zult je niet snel gaan vervelen op dit vulkanische eiland. Er zijn meerdere soorten activiteiten die je kunt ondernemen. Zo kun je hier onder meer wandelen en allerlei mooie zeedieren spotten. Hieronder bespreken we deze activiteiten op Pico in meer detail.

Walvissen en dolfijnen spotten op Pico

We vertelden je hierboven al dat er vroeger aan walvisjagen werd gedaan op dit eiland. Dat is gelukkig verleden tijd. Alsnog zijn er nog altijd vele walvissen aanwezig in de wateren rondom dit eiland. In plaats daarvan is het tegenwoordig mogelijk om excursies te gaan waarbij je walvissen en wilde dolfijnen kunt spotten. Als toerist kun je hier aan deelnemen. Dit mag je echt niet missen. In sommige gevallen is het mogelijk om te zwemmen met de wilde dolfijnen.

Wandelen op Pico

Veel van de eilanden van de Azoren staan bekend om hun mooie wandelpaden. Pico is geen uitzondering op deze regel. Voor de liefhebbers van wandelen is dit vulkanische eiland er eentje die ze zonder twijfel moeten bezoeken. Naast de vulkaan en de bergachtige gebieden is er op dit eiland ook een hoop groene natuur te ontdekken. Bovendien kun je hier de hoogste berg van Portugal beklimmen. In totaal zijn er 14 unieke routes die je kunt bewandelen op dit eiland.

Je hebt dus de keuze uit diverse routes. Hou je van meer kortere routes, dan is Ladeira dos Moinhos iets voor jou. Met een lengte van 3.4 kilometer in totaal doe je er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om deze route te bewandelen. Tijdens deze wandeling zie je onder meer een aantal mooie windmolens. Daarnaast kun je kiezen voor de langste route van dit eiland: Caminho de Lagoas. Deze wandelroute heeft een lengte van ongeveer 22 kilometer, waar je gemiddeld zo’n 7 uur over doet om in zijn geheel te bewandelen.

Een goede tip is om je warm te kleden tijdens wandelingen waarbij je in de hoogte gaten, want op de hoge punten van de bergen kan het flink koud zijn en soms kan het er ook regenen. Tot slot goed om te weten: op een paar kiezelstrandjes na valt er weinig te beleven op Pico op het gebied van zon, zee en strand. In dat geval kun je beter een ander Azoren eiland bezoeken. 

Bergen beklimmen op Pico

Pico is een vulkanisch eiland waar je onder meer de hoogste berg van Portugal kunt zien. Daarnaast zijn er nog meerdere indrukwekkende hoogtes. Maar is het mogelijk om Montanha do Pico te beklimmen? Met een hoogte van 2.351 meter is het een flinke hoogte, maar in totaal duurt het heen en terug zo’n zes uur om deze piek te beklimmen. Voor deze tocht moet je jezelf vooraf registreren en achteraf afmelden. Daarnaast moet deze tocht samen met een gids ondernomen worden. Dit alles vanwege de veiligheid.

Deze tocht begint bij het Casa da Montanha. Deze plek bevindt zich al op 1.221 meter hoogte. In totaal zijn er onderweg 45 genummerde paaltjes onderweg te zien die je vertellen hoe je moet wandelen. Het meest uitdagende stuk is het laatste deel. Hier moet je over de rotsen klimmen waarbij je jouw handen zult moeten gebruiken. Maar het uitzicht op de top alleen is de moeite waard om dit er voor over te hebben. Bovendien kun je vanaf hier alle andere eilanden van de Azoren zien. Optioneel kun je nog een stukje hoger klimmen om op de echte top genaamd Pico Pequeno te staan. Wil je een coole vulkaangrot bezoeken, dan kun je ook Gruta das Torres bezoeken.

De wijngaarden van Pico

Een andere trekpleister van dit eiland zijn de onvergetelijke wijngaarden. Deze wijngaarden staan ook wel bekend als Zona de Adegas. Niet voor niets heeft UNESCO besloten om deze wijngaarden op de Werelderfgoedlijst te zetten. Met een grootte van in totaal 987 hectare is het bezoeken hiervan een onvergetelijke ervaring. Bovendien is de setting bijzonder: kleinere stukken land die omgeven worden door lavastenen.

De voornaamste reden waarom de lavastenen de stukjes land ommuren, is het feit dat de wijngaarden bescherming nodig hebben tegen externe factoren zoals de wind en de zee. Op Pico tref je veel wijngaarden aan rondom het plaatsje Madalena. Niet alleen is dit landschap indrukwekkend, maar het leuke is dat je later bij een restaurant of bar in de buurt de van dit land geproduceerde wijn kunt proberen. Dat is de ideale afsluiting van een mooie wandeling door deze wijngaarden. De bekendste wijnmerken van dit eiland zijn onder meer Basalto en Terras de Lava. 

Tips

4/5

Midden in het centrum van Ponta Delgada ligt het comfortabele Antillia. De appartementen zijn netjes ingericht en zijn voorzien van alle benodigdheden. Kies ervoor om een avond thuis te blijven en bereid in de keuken een eigen Portugese maaltijd. Toch een avond uit eten? Het complex ligt op loopafstand van de gezellige boulevard met verschillende restaurants en barretjes. Laat je verrassen en probeer het traditionele gerecht cozido. Nog meer van de Azoren ontdekken? Bezoek de kratermeren en boek een whale watch excursie, wie weet zie je flipper voorbij zwemmen.

Partners

Eilanden

Reisinformatie

Bezienswaardigheden

Activiteiten

Type reizen

Top 3 hotels

1.

2.

3.

Top 3 Appartementen

1.

2.

3.

Top 3 Vakantiehuizen

1.

2.

3.

Top 3 Autoverhuur

1.

2.

3.