Faial

azoren kust

Last Minute

Last minute naar de Azoren? Grijp je kans! Ervaar spontaan de betoverende eilanden, hun vulkanische schoonheid en de rust van de Atlantische Oceaan. Ultieme ontspanning wacht op deze onverwachte uitjes.
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €718,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €585,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €650,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €554,-
azoren kust

Eilandhoppen

Eilandhoppen op de Azoren betekent pure magie ervaren. Van het ene unieke eiland naar het andere, elk met zijn eigen charme. Ontdek verborgen paradijzen, vulkanische landschappen en de rijke Atlantische cultuur!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €522,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €642,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €391,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €837,-
azoren meer
Fly & Drive vakanties op de Azoren bieden avonturiers een unieke combinatie: ongerepte natuur verkennen per auto na een comfortabele vlucht. Ontdek vulkanische wonderen en verborgen stranden op je eigen tempo!
suntip-logo
Suntip.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €592,-
tui-logo
Tui.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €692,-
vakantiediscounter-logo
Vakantie-discounter.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €467,-
prijsvrij-logo
Prijsvrij.nl
Boek vandaag nog!
Vanaf €673,-

Achtergrondinfo over Faial

Faial, liefdevol aangeduid als de ‘Ilha Azul’ (Blauw Eiland) dankzij de weelderige hortensiaheggen die in bloei staan, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland, onderdeel van de Azorenarchipel, is bezaaid met betoverende landschappen en een ongerepte natuur die de bezoekers continu verbaast.

Hoewel Faial niet het grootste eiland van de groep is, heeft het een unieke charme die bezoekers trekt. Met een kustlijn van 80 kilometer en een oppervlakte van 173.42 vierkante kilometer, biedt het eiland tal van geheimen die wachten om ontdekt te worden. Tegen de achtergrond van de Atlantische Oceaan rijst de majestueuze Cabeço Gordo op, met een imposante hoogte van 1.043 meter.

Maar het meest opvallende kenmerk van Faial is ongetwijfeld de Caldeira. Deze immense krater, twee kilometer breed en 500 meter diep, is een levend monument van de vulkanische oorsprong van het eiland. Als natuurreservaat dient de Caldeira als thuis voor verschillende endemische plantensoorten en biedt het een ongerept uitzicht dat bezoekers niet snel zullen vergeten.

Daarnaast heeft Faial een rijke maritieme geschiedenis, gezien zijn strategische ligging in de Atlantische Oceaan, wat het een favoriete stop maakt voor zeilers en ontdekkingsreizigers van over de hele wereld.

Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren
Lagoa do Fogo Sao Miguel Azoren

Welke bezienswaardigheden zijn er op Faial?

Op Faial zijn er meerdere toeristische trekpleisters. Dit zijn de plekken die je bezocht moet hebben als je op vakantie gaat naar dit eiland van de Azoren. Hieronder zetten we deze niet te missen plekken voor je op een rij.

Horta

Op vrijwel ieder eiland van de Azoren is de hoofdstad een plek die je gezien moet hebben. Hetzelfde geldt voor de hoofdstad van Faial: Horta. Horta is een kleine plaats waar zo’n 6.500 mensen wonen. Dit is de plek waar het regionale parlement van de Azoren zetelt. In vroegere jaren was dit een belangrijke halteplaats voor schepen die reisden tussen Europa en Amerika. Nog altijd is er hier sprake van een drukke jachthaven, maar tegenwoordig ligt de nadruk op zeilschepen en andere plezierjachten. Een havenkroeg met eigen museum is het Peter Café Sport, absoluut een bezoekje waard.

Naast de jachthaven is er nog meer moois te zien binnen deze stad. Vooral de pittoreske historische gebouwen vallen op. Deze gebouwen zijn tijdens de 18e en 19e eeuw gebouwd en geven je een inkijkje in de historie van dit eiland. Horta staat daarnaast bekend om zijn mooie centrum. Dit centrum is fijn klein, waardoor alles overzichtelijk blijft. Ook zon, zee en strand is mogelijk, want er is een stadsstrand van 300 meter lang. In de buurt van deze stad ligt de indrukwekkende Botanische Tuin, nog zo’n plek die je bezocht moet hebben.

Horta

Vulcão dos Capelinhos

Binnen de Azoren zijn een hoop vulkaaneilanden te vinden. Zo ook Faial. Na de uitbarsting van een vulkaan ontstaan er geregeld indrukwekkende kraters. Op Faial is dit Vulcão dos Capelinhos. Deze krater is in 1957 ontstaan. Dit is de perfecte krater om omheen te wandelen, met een breedte van 2.000 meter en een diepte van 500 meter. Doordat hier zeldzame vogelsoorten broeden, is het aantal bezoekers gelimiteerd. In de buurt is er een interessant museum over vulkanologie te vinden.

Vulcão dos Capelinhos​

Lighthouse of Ponta dos Capelinhos

Een andere plek die je zeker moet bezoeken is de Lighthouse of Ponta dos Capelinhos. Dit is een vuurtoren die al in 1894 gebouwd werd. In totaal is deze vuurtoren 20 meter hoog. De vuurtoren wordt niet meer ingezet sinds de vulkaanuitbarsting van 1957, waardoor de toren nauwelijks meer te zien is voor schepen op zee. Tegelijkertijd is dit wel een mooie bezienswaardigheid waarbij het uitzicht iets is wat je een keer gezien moet hebben. Ook is er een museum in de buurt dat je kunt bezoeken.

Lighthouse of Ponta dos Capelinhos​

Vulkaankrater Caldeira

De Caldeira vulkaankrater is een indrukwekkend natuurwonder, een testament van de immense kracht van de aarde. Gevormd door heftige vulkanische uitbarstingen, toont het de dynamische geschiedenis van onze planeet. Wanneer je op de rand staat, biedt de Caldeira een adembenemend uitzicht, variërend van de ruige kraterranden tot het vaak groene en vruchtbare binnenland. Veel van deze kraters zijn nu inactief en bieden een unieke biotoop voor planten en dieren. Bezoekers worden niet alleen getrokken door de schoonheid, maar ook door de wetenschappelijke en geologische betekenis. De Caldeira is een fascinerende plek die herinnert aan de woeste en veranderende aard van onze wereld.

azoren krater

Ontdek de leukste en beste activiteiten op Faial

azoren strand

Eiland tour

Faial, gelegen in de Azoren, is een trekpleister voor boeiende eilandtours. Bezoekers kunnen de natuurlijke schoonheid en maritieme geschiedenis verkennen, van de indrukwekkende Caldeira tot de historische haven van Horta. Zowel te voet als per boot, onthullen de tours het unieke karakter van dit betoverende Atlantische eiland.

Faial eiland tour van een halve dag

Vanaf €63,-

Van Horta: begeleide faial eilandtour

Vanaf €65,-

azoren walvisspotten

Walvissen en dolfijnen spotten

Faial is een topbestemming in de Azoren voor het spotten van walvissen en dolfijnen. De wateren rond het eiland bruisen van het zeeleven, waar avonturiers deze majestueuze wezens in hun natuurlijke habitat kunnen bewonderen, een onvergetelijke ervaring die de rijke biodiversiteit van de Atlantische Oceaan belicht.

Horta: Expeditie walvissen en dolfijnen spotten

Vanaf €83,-

azoren boottrip

Privétour

Privétours op Faial bieden een exclusieve, op maat gemaakte ervaring van het eiland. Onder begeleiding van deskundige gidsen verkennen reizigers Faial’s natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en maritieme charmes, allemaal afgestemd op persoonlijke voorkeuren voor een onvergetelijke en intieme ontdekking.

Van Praia da Vitoria: 8-daagse Azoren privézeilboottocht

Vanaf €1500,-

Bekijk alle vakanties naar de Azoren bij:

Wandelen op Faial​​

De Azoren zijn een waar paradijs voor wandelliefhebbers, en Faial is daarop geen uitzondering. Met negen zorgvuldig uitgezette wandelroutes, biedt het eiland een scala aan mogelijkheden voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.De diversiteit aan landschappen die je tijdens deze tochten tegenkomt, is verbluffend. Van dichte bossen tot weidse panorama’s en van lavavelden tot bloeiende hortensiaheggen; Faial biedt het allemaal. De verschillende routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Terwijl de kortste route, ideaal voor een ontspannen wandeling, slechts 3.4 kilometer beslaat, daagt de langste route van 20 kilometer zelfs de meest doorgewinterde wandelaars uit. Een absoluut hoogtepunt is de wandelroute rondom de Caldeira. Tijdens deze tocht, die gemiddeld 2.5 uur in beslag neemt, wordt je getrakteerd op adembenemende uitzichten en unieke flora en fauna. Het pad leidt je naar het hoogste punt van Faial, de Cabeço Gordo. Hier, op een hoogte van meer dan 1.000 meter, krijg je een panoramisch uitzicht over de naburige eilanden Pico en Graciosa. Op heldere dagen lijkt het alsof je ze bijna kunt aanraken.Daarnaast biedt Faial de unieke ervaring van het verkennen van kratergebieden. Onder begeleiding van een ervaren gids kun je afdalen naar de bodem van een krater, waar je het rijke geologische verleden van het eiland van dichtbij kunt ervaren. Het is een avontuur dat je diep verbindt met de vulkanische oorsprong van de Azoren en een onuitwisbare indruk achterlaat. Deze wandelavonturen maken van Faial een onmisbare bestemming voor elke natuurliefhebber.
azoren wandelen

Bereikbaarheid Faial​

Faial, een schilderachtig eiland in de Azorenarchipel, is opmerkelijk goed bereikbaar ondanks zijn ligging midden in de Atlantische Oceaan. De moderne luchthaven van Horta, gelegen op korte afstand van de gelijknamige stad, faciliteert regelmatige vluchten naar en van andere eilanden in de Azoren, evenals naar het vasteland van Portugal. Deze luchthaven is een belangrijke toegangspoort voor zowel bewoners als bezoekers en is uitgerust met diverse voorzieningen, waaronder autoverhuur voor diegenen die het eiland op eigen gelegenheid willen verkennen.

Naast luchtverbindingen speelt de zee een cruciale rol in de bereikbaarheid van Faial. De haven van Horta is niet alleen een historische en culturele bezienswaardigheid, maar fungeert ook als een belangrijk maritiem knooppunt. Zeilers van over de hele wereld meren hier aan tijdens hun Atlantische overtochten, en veerdiensten verbinden Faial met naburige eilanden zoals Pico, São Jorge en Terceira, wat inter-eilandreizen vergemakkelijkt.

Het uitgebreide netwerk van wegen, goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd, zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk de verschillende hoeken en attracties van Faial kunnen bereiken. Of je nu met het vliegtuig, per boot of over de weg reist, Faial verwelkomt je met open armen en belooft een onvergetelijk avontuur.

azore vliegveld

Vervoer Faial

Faial, gelegen in de betoverende Azorenarchipel, biedt bewoners en bezoekers een scala aan vervoersmogelijkheden ondanks zijn bescheiden omvang. Lokale busdiensten verbinden de belangrijkste steden en toeristische attracties van het eiland. Hoewel ze misschien niet zo frequent rijden als in grotere steden, vormen ze een betrouwbare ruggengraat voor degenen zonder eigen vervoer. Naast bussen zijn taxi’s overal op het eiland te vinden, waardoor reizigers gemakkelijk en direct naar hun bestemming kunnen gaan.

Voor de avontuurlijke bezoekers die het eiland graag op eigen gelegenheid verkennen, zijn er autoverhuurdiensten beschikbaar, zowel in de belangrijkste steden als bij de luchthaven van Faial, die nabij de stad Horta ligt. Horta’s luchthaven biedt regelmatige vluchten naar andere eilanden van de Azoren en naar het vasteland van Portugal, waardoor het een belangrijk toegangspunt is voor bezoekers.

Het schilderachtige en glooiende landschap van Faial nodigt ook uit tot fietsen. Er zijn verschillende fietsverhuurpunten die bezoekers helpen het eiland te verkennen terwijl ze genieten van de frisse lucht en het adembenemende uitzicht.

De haven van Horta, een van de drukste van de Azoren, speelt een cruciale rol in het maritieme verkeer van het eiland. Deze haven staat bekend bij zeilers die de Atlantische Oceaan oversteken en biedt ook regelmatige veerdiensten naar nabijgelegen eilanden zoals Pico en São Jorge. Zo is Faial, met zijn diverse vervoersopties, goed uitgerust om aan de behoeften van zijn bewoners en bezoekers te voldoen en hen de vele wonderen van het eiland te laten ontdekken.

azoren bustour